
Το πιο καλοδιατηρημένο Μυκηναϊκό Ανάκτορο στην Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή της Πυλίας και είναι το Ανάκτορο του Νέστορα, του διάσημου βασιλιά της Πύλου. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νότια του χωριού Χώρα στο λόφο του Επάνω Αιγλιανού σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την Πύλο. Το ανάκτορο χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά Νέστορα, γιο του Νηλέα, ο οποίος κατέχει σημαντική θέση στα ομηρικά έπη. Ο Νέστορας οδήγησε την Πύλο στον Τρωικό πόλεμο με 90 πλοία και παρουσιάζεται από τον Όμηρο ως ένας σοφός γέροντας, η γνώμη του οποίου ήταν πάντα σεβαστή από τους Αχαιούς.
Οι πρώτες έρευνες για την ταυτοποίηση του Παλατιού του Νέστορα ξεκίνησαν το 1888 από τον Heinrich Schliemann, ο οποίος δεν μπόρεσε να το εντοπίσει. Η στιγμή της μεγάλης ανακάλυψης ήρθε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, ο οποίος μαζί με τον Carl Blegen πραγματοποίησαν εντατικές ανασκαφές μέχρι να έρθουν στο φως τα πρώτα ευρήματα του ανακτόρου. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του παλατιού έχει ήδη βγει στο φως, οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, των ΗΠΑ.
Οι πρώτες έρευνες για τον εντοπισμό Από αυτές τις ανασκαφές ήρθαν στο φως πάνω από χίλιες πλάκες από τα αρχεία του Παλατιού του Νέστορα, με κείμενα στη Γραμμική Β, τα οποία αποκρυπτογραφήθηκαν το 1952 από τον Michael Ventris, αρχιτέκτονα, και τον John Chadwick, γλωσσολόγο. Χάρη σε αυτούς, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολλές σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, καθώς και τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες της προϊστορικής Πύλου. το Παλάτι του Νέστορα ξεκίνησε το 1888 από τον Heinrich Schliemann, ο οποίος δεν μπόρεσε να το εντοπίσει. Η στιγμή της μεγάλης ανακάλυψης ήρθε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, ο οποίος μαζί με τον Carl Blegen πραγματοποίησαν εντατικές ανασκαφές μέχρι να έρθουν στο φως τα πρώτα ευρήματα του ανακτόρου. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του παλατιού έχει ήδη βγει στο φως, οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, των ΗΠΑ.
Το Παλάτι του Νέστορα καταλαμβάνει έκταση 170 x 90 μέτρα, αποτελείται από τρεις κύριες διακριτές πτέρυγες, οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται σε 105 διαμερίσματα. Η μεγάλη ορθογώνια «αίθουσα του θρόνου» με το κυκλικό τζάκι, το λουτρό με την κεραμική μπανιέρα και τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία θεωρούνται τα σημαντικότερα.
Το νοτιοδυτικό κτήριο ονομάστηκε «Παλάτι του Νηλέα» και φαίνεται ότι χτίστηκε πριν από την κατασκευή του κεντρικού κτηρίου, αλλά παρέμεινε σε χρήση καθ' όλη τη διάρκεια του 13ου αιώνα. Το κύριο κτίριο θεωρείται το παλάτι του Νέστορα. Η μεγάλη αίθουσα του επίσημου θρόνου είναι διαστάσεων 12,90 x 11, 20, με έως 4 ή 6 εσωτερικές κολώνες για τη στήριξη της οροφής, ίχνη πήλινου τζακιού με διάμετρο 4 m και ύψος 20 cm και τη θέση του βασιλικού θρόνου. .
Το Ανάκτορο του Νέστορα καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από μια μεγάλη πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ. και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.
Τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα από τη θέση του Παλατιού του Νέστορα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, που βρίσκεται στην Καλαμάτα.